0

В Париж се състоя традиционният военен парад по повод френския национален празник Деня на Бастилията. В него участва и представително военно формирование от Националната гвардейска част, което водеше с българския национален флаг пешия марш в парада.

БТА/БГНЕС

Парадът започна с преминаване на авиационната група "Патрулите на Франция", при което небето над френската столица бе обагрено в синьо, бяло и червено - цветовете на френския трикольор. Парадът се проведе в стратегически момент, когато войната - тази в Украйна -  се завърна на европейския континент, отбеляза Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон поздрави военните, докато минаваше с военен автомобил по прочутия булевард "Шанз Елизе" под жаркото слънце, преди да се настани на официалната трибуна на площад "Конкорд" в присъствието на висши държавни представители.

"Да споделим огъня" бе темата на тържествения парад тази година. Тази тема съдържа в себе си три важни послания  - за връзката между армията и народа, за пламъка на Съпротивата, въплътен в образа на Юбер Жермен, последния носител на Ордена на Освобождението, който почина миналата година и за олимпийския огън, който в момента гори във Франция в очакване на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Медалите за олимпийците и параолимпийците също бяха представени днес по време на парада.

Общо около 6300 души участваха в парада тази година, от които 5000 бяха участниците в пешия марш. В парада се включиха и 64 самолета, един дрон, 25 хеликоптера, 200 коня и 181 моторизирани превозни средства.

Освен България в пешия марш в рамките на парада участваха още осем страни -  Естония, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

След тях в пешия марш на парада преминаха и френски военни, разположени неотдавна на Източния фланг на НАТО.

По време на парада беше представена и нова френска военна техника - блиндираната разузнавателна машина "Ягуар", блиндираните машини от ново поколение "Грифон" и дронът "Рийпър", използван срещу джихадисти в Сахел. 

В парада участваха и 14 части от военноморските сили, които тази година отбелязват 400 години съществуване. За първи път в историята си в парада участваха и следователи от киберзвеното на френската жандармерия.

Парадът приключи с изпълнение на специално композирана за повода песен, наречена "Франция".

След края на парада президентът Еманюел Макрон и съпругата му Брижит се срещнаха с някои от участниците в него.  А още преди началото на самия парад камерите на АП пък документираха романтичен момент между Макрон и първата дама, когато президентът галантно й целуна ръка.

Общо  125 000 представители на силите на реда се грижеха за сигурността по време на парада.

БТА/БГНЕС

БТА/БГНЕС