0

Н икой не иска да бъде наследник на Бенедикт XVI. Или поне така изглежда. Когато бившият папа почина на 31 декември миналата година на 95-годишна възраст, неговият личен секретар, монсеньор Георг Генсвайн, беше натоварен със задачата да уреди наследството.

Но откритите негови роднини и непреки наследници на имуществото му не отговарят на призивите за контакт или казват, че не се интересуват, вероятно от страх заради започнало съдебно дело срещу починалия папа, предава БГНЕС. 

Тъй като Бенедикт не е посочил никакви имена на наследници в завещанието си, Генсвайн тръгва да търси близки роднини. Намерил е петима. Предполага се, че те са много възрастни братовчеди на Бенедикт. Според германски и американски медии четирима от тях все още не са отговорили, а една племенница е посочила чрез дъщеря си, че не се интересува.

Самото наследство също е обвито в мистерия. Немският теолог Йозеф Ратцингер, както всъщност се нарича Бенедикт, работи като професор в университет в по-младите си години. Като архиепископ и кардинал той получава не много висок доход. Той пише множество книги, включително по време на папството си, много от които се продават много добре.

Генсвайн уточнява, че хонорарите от продажбите на книгите не спадат към завещаното наследство, но банковата сметка – да. Секретарят отказва обаче да назове сумата в нея.

Причината, поради която наследниците не отговарят или решително отхвърлят наследството, вероятно е свързана с риска те да бъдат осъдени да платят обезщетение в съдебно дело, срещу Бенедикт XVI. 39-годишен мъж обвинява Йозеф Ратцингер, че е прикрил малтретирането на свещеник през 80-те години.