0

П редседателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Според американското президентство през идните дни се очаква ескалация на реакцията на Пекин срещу потенциалното посещение на Пелоси. Китай може да предприеме изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни военновъздушни или военноморски дейности, или да предяви нови "неверни правни твърдения", като изявлението на китайските власти, че Тавйанският проток не е международен морски път, заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

"Няма да се хванем на въдицата, нито ще участваме в дрънкането на оръжия. В същото време, няма да бъдем и сплашени", подчерта той.

Пелоси има право да посети Тайван, добави Белият дом, като отбеляза, че Китай изглежда готов да отговори, може би с военна провокация.

Кърби напомни, че това не е първото посещение на председател на Камарата на представителите на САЩ в Тайван, а членове на Конгреса са посещавали острова и тази година.

Очаква се председателката на Камарата на представителите да пристигне в Тайван днес по обяд, отбелязва Ройтерс, като се позовава на трима запознати с темата източници. Китай предупреди, че неговата армия "няма просто да си седи", ако тя посети острова, който Пекин смята за част от територията на Китайската народна република.

На този фон Министерството на отбраната на самоуправляващия се Тайван съобщи, че е повишило равнището на бойна готовност на своите сили от днес сутринта до обяд.

Няколко китайски бойни самолета прелетяха днес близо до разделителната линия в средата на Тайванския проток. Според анонимен източник, цитиран от Ройтерс и БТА, няколко китайски бойни кораба се намират от вчера в близост до неофицалната буферна зона на морския път. Въоръжените сили на Тайван са изпратили самолети, които наблюдават ситуацията.

"Както ние го виждаме, подобно посещение изглежда много опасно и много провокационно", подчерта на пресконференция китайският постоянен представител в ООН Чжан Цзюн, цитиран от Франс прес. "Ако това посещение се състои, то ще отслаби и отношенията между САЩ и Китай, сигурен съм, че САЩ разбират това", добави той.