0

Н е на буркините по плажовете на Ботуша! Така Италианците поведоха битка за запазване на собствените обществени правила и културни ценности.

Монфалконе и Триест се обединиха срещу обичая мюсюлманките да се къпят облечени или в буркини. Подобна битка още от 2016 година води и Франция.

"Тези, които идват в Италия, трябва да спазват нашите правила. Снимайте отблизо буркините на плажа, призовават местните.

Гневът на жителите и управниците на курроти в североизточна Италия е насочен към използването на буркини или, като цяло, обичая на мюсюлманските жени да се къпят напълно облечени.

В Монфалконе кметът на Северната лига, Анна Мария Сисинт , изпрати отворено писмо до местната мюсюлманска общност, приканвайки я да уважава приличието и чувствителността на гражданите. Тя обяви, че нейният екип работи върху местна разпоредба за забрана на този вид облекло по плажовете в района.

Кметът на Северната лига подчертава, че от момента, в който е изпратено писмото, " броят на облечените жени на плажа е намалял драстично . Сега, продължава кметът, те се броят на пръстите на едната ръка.“

„Който и да идва в нашата страна, трябва да уважава нашите навици и нашите правила “, подчертава тя, като е категорична: „Битката се основава на борбата срещу „логиката на ислямизацията на нашите територии, която разпространява най-лошите практики в местата на произход на тези чужденци, в които жените все още живеят в състояние на подчинение.

Позицията на Сисинт е подкрепен и от кмета на Триест Роберто Дипиаца и от сенатора и регионален координатор на района Фриули-Венеция Джулия Марко Дреосто .

Протести в историческите бани Педочин: „Без буркини“

Това е историческото място за къпане в Триест, което от 1903 г. има стена, разделяща плажа за мъже от плажа за жени. Но през последните дни, съобщава Piccolo, реакцията на къпещите се на група мюсюлмански жени, които искаха да се къпят с така наречените буркини, които покриват цялото тяло, също раздели женската част на Lido Pedocin

Протестът беше последван от възмущението на защитаващите жените до намесата на местната полиция, която възстанови спокойствието.

„Тук като влизаш в банята, не го правиш с дрехи“, гневни са протестиращите, обяснявайки, че това е „проблем с чистотата: с тези дрехи са ходили навсякъде, не е хигиенично“.Някои жени се намесили, като припомнили свободата на религията. Кметът на Триест Роберто Дипиаца обаче, типично в неговия директен стил, отсякъл: „Тези, които идват тук, уважават нашите навици“.

 Регионалният съветник на Отворената левица Фурио Хонсел осъжда, че „епизоди на омраза и ксенофобия срещу мюсюлмански жени се повтарят в региона (не само в Триест, но и в Монфалконе, бел. ред.). Всеки е свободен да плува, както намери за добре, но също така е важно да се обясни учтиво, че е в светска и свободна страна като Италия, завършва той.

Преди няколко седмици Анна Сисинт, кмет на Монфалконе, община с висока гъстота на мюсюлмански граждани, определи като „недопустимо“ „чужденците обикновено, да влизат във водата с дрехи“. Тези изявления разпалиха полемиката. 

Лигата на Фриули Венеция Джулия уточнява: „Без расизъм. Това е въпрос на градско благоприличие, въпрос на хигиена и уважение към жените, които не трябва да бъдат принуждавани да се покриват напълно при непосилни температури".

Буркините, които имат пола, всъщност не са като мъжките бермуди, както някои се оптиват да ги приравняват. Дори Съдът наскоро постанови, че разрешаването му е „ нарушение на общото правило, изискващо използването на плътно прилепнало облекло в плувни басейни “ и разрешаването на използването му по религиозни причини подкопава „ принципа на неутралност на обществените услуги “.

Буркините обаче са само част от национална битка в защита на секуларизма, която също така води борба срещу хиджаба на публични места, особено по време на работа: държавните служители трябва да спазват строг неутралитет, независимо дали са в контакт с обществеността или не, следователно воалът не може да се носи, пише Il Giornale.

Изглежда италианците ще поведат борбата на европейците срещу налагането на чужди агресивни традиции, в защита на соствените културни ценности. Неотдавна на Апенините скочиха и срещу джендърите, атакуващи короната на „Мис Италия“, за разлика от нидерландците които коронясаха за Мис мъж, трансджендър.

ЛЕВИ-ДЕСНИ: Организаторите на „Мис Италия“ скочиха на джендърите!

НОВОТО НОРМАЛНО: Мъж спечели конкурса „Мис Вселена Нидерландия“ (СНИМКА)