7

П равилото Dutch Reach да бъде въведено във всички 27 държави-членки на Европейския съюд, предлага Европейската комисия. Това означава, че водачите вече ще бъдат задължени да отварят шофьорската врата на колата само с дясна ръка.

Причината е, че по този начин водачът се обръща назад и може да види ако покрай него преминава движещ се с тротинетка или велосипедист човек, а така и да го предпази от инцидент на пътя. Правилото бе въведено преди години в Нидерландия и придоби популярност като „Холандското правило“. Ако то не се спазва от КАТ ще имат право да глобяват провинилите се водачи. С други думи, задава се нова хранилка за пътните полицаи.

Европейският парламент наскоро одобри серия от нови правила, за да направят пътищата по-безопасни. Една от тях е, че инструкторите в автошколите ще бъдат задължени да проверяват дали кандидатът за шофьор отваря вратата правилно. Така нареченият Dutch Reach трябва да стане стандарт в цяла Европа. Когато отваряте вратата на автомобила, винаги трябва да използвате ръката, която е по-далеч от вратата, т.е. – дясната. По този начин почти автоматично водачът поглежда през рамо, т.е. назад, и може да забележи прибближаващ велосипедист, аргументират се вносителите на изменението.

В някои съвременни автомобили има интелигентните системи за подпомагане, които предупреждават, ако превозно средство или велосипед се появи в мъртва точка или дори блокир вратата, ако например приближава колело или тротинетка. За по-старите автомобили обаче се налага шофьорите да се обръщат през рамо, а те нямат този навик. Затова е предвидено навикът да бъде законово дефиниран в Европейския съюз. Предстои страните членки да обмислят новите правила, а след това окончателното решение ще бъде взето при ново свикване на Европейския парламент, който ще започне работа след изборите на 9 юни.