0

В исокотоксични синтетични наркотици, които се произвеждат масово в Китай, заливат Западна Европа, изместват пазарите на хероина и убиват своите потребители, алармират европейските власти, цитирани от Политико.

Нитазените са виновни за рязкото нарастване на смъртните случаи в Естония и Латвия, а вече има и тежки предозирания във Франция и Ирландия. Изключително опасните вещества, които са стотици пъти по-силни от хероина и дори по-силни от болкоуспокояващи при рак като фентанила, са били продавани като уличен хероин, според доклада на ЕС за наркотиците за 2024 г. от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (EMCDDA).

„Нитазените понякога се продават като „синтетичен хероин“ и са открити на пазара на наркотици“, се казва в доклада, който беше публикуван във вторник. Тяхното внезапно появяване по градските улици „може да доведе до многобройни отравяния, настъпили за кратък период от време, с потенциала да претоварят местните служби“.

Смъртоносно

Кризата в Европа е все още далече от тази, която се наблюдава в САЩ, шест от седем случая на синтетични дроги на пазара са от тази група. Това е „бързо развиващ се пазар на наркотици, където утвърдените незаконни наркотици са широко достъпни и продължават да се появяват мощни нови синтетични вещества“, каза директорът на EMCDDA Алексис Гусдил в пресрелийз. Произведени в Китай, нитазените са във фокуса на властите.

Синтетики като фентанила убиха около 75 000 души в САЩ миналата година, добавяйки ги към шокиращите 1 милион, починали след епидемията от употребата на болкоуспокояващи, отпускани с рецепта около 2000 г. В САЩ болкоуспокояващите отстъпиха място на хероина, а хероинът на синтетичните опиоиди, предизвиквайки опасения за подобен процес в Европа.

Недостиг

Това е особено тревожно, след като през април 2022 г. талибаните забраниха цялото отглеждане на опиум и преработката на хероин в Афганистан, унищожавайки 95 процента от бизнеса. Като се има предвид, че страната осигурява девет десети от световните доставки, това означава, че потребителите на хероин в Европа консумират последните си запаси.

ЕС трябва да засили програмите за смяна на игли и да натрупат антиопиоидното лекарство налоксон, за да противодействат свръхдози, се казва в доклада. Тези мерки биха помогнали и за справяне с друга наркотична бомба със закъснител: превръщането на кокаина в масова потребителска стока, препоръчват експертите.

Ерзац

В Европа през 80-те години на миналия век кокаинът беше елитен наркотик, част от градската поп култура. Днес той е навсякъде и става все по-достъпен. Той е поевтинял, чистотата му е скочила с 45 процента за десетилетие. Половината от изследваните държави сега отчитат средна чистота между 64 и 76 процента, което означава, че потребителите с ограничени пари могат да се надрусват повече пъти за същата цена на дребно. Няма го и блясъка.

Според белгийските власти употребата на синтетика рязко е скочила, но начин за справяне с проблема не се вижда.