0

Т ийнейджъри да карат кола, ако на седалката до тях седи опитен възрастен шофьор. Това са част от промените в правилата на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха приети от Европарламента на първо четене.

Мерките са опит за справяне с войната по европейските пътища, при която по предварителни данни през 2023 г. са загинали 20 400 души, а България води по брой загинали на глава от населението.

ЕС НА ВОЙНА С ДЖИГИТИТЕ: Доказваме шофьорски умения на всеки 15 години!

Новите правила въвеждат изпитателен срок от най-малко 2 години за неопитните шофьори. В този период те ще бъдат подложени на определени ограничения, като например за нулев алкохол по време на шофиране, както и по-строги санкции за опасно шофиране.

Освен това 17-годишните вече ще имат право да управляват автомобил, ако са придружени от опитен водач.

Зелена светлина се дава на 18-годишните, които искат да карат камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават удостоверение за професионална компетентност. Това се прави с цел да се смекчи недостигът на професионални шофьори.

НОВО 20: 10 часа полигон, но след книжката

Документ

Съгласно промените шофьорските книжки вече трябва да са валидни най-малко 15 години за леки автомобили и пет години за камиони и автобуси.

В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон. Предвижда се тя да е напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Придруженото шофиране за непълнолетни вече се прилага в някои държави от ЕС.