0

Е вропейският парламент в Страсбург разглежда мярка, която засяга шофьорските книжки на всички европейци. За да намалят броя на произшествията, голяма част от евродепутатите искат водачите да минават медицински преглед на всеки 15 години и повторен шофьорски изпит, за да запазят книжката си.

Преди пленарното заседание тази седмица в Страсбург, докладчикът по досието в Европейския парламент, французойката Дели бе убедена, че медицинският преглед на всеки 15 години за проверка на зрението, рефлексите и слуха е необходим за осигуряване на по-безопасни пътища.

БРЮКСЕЛ С РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ: Газим правилата на пътя - забраняват ни да караме в целия ЕС!

Транспортната комисия предлага също младите шофьори да могат да карат с максимум 90 км/ч. Освен това да им бъде забранено да шофират нощем. Българският парламент прие такава промяна в Закона за движение по пътищата наскоро - тя включва забрана за управление на автомобил от млад шофьор между 22 и 6 часа сутринта.

Удължават годността на шофьорската книжка!

Друга идея на европейската транспортна комисия е след 60-годишна възраст шофьорската книжка да бъде валидна 7 години, вместо 10. И шофьорите над 60 да се явяват на изпити на всеки 7 години. 

Освен това има и идея да се въведе отделна книжка за SUV автомобилите, които са по-тежки от 1800 кг, наречена "В+". Тя ще може да се получава едва след 21-годишна възраст, разяснява АРД.

Ако бъдат приети се очаква новите правила да влязат в сила през 2026 или 2027 г. и ще станат валидни за целия ЕС.