0

С видетелството за управление на автомобили, мотоциклети и трактори да е с валидност 15 години.

В момента любителските книжки за шофиране са със срок от 10 години. Тези и други изменения предстои да бъдат гласувани от Европейския парламент в сряда, 28 февруари.

КУРИОЗ: Взеха шофьорската книжка на пешеходец!

Това е записано в седмичната програма на Европарламента. При изработването на пакета от мерки, който предвижда изменения на три европейски директиви, участва и евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Витанов.

Петър Витанов пред "Телеграф": Плащаме европейски глоби у нас, ако сгафим на пътя в ЕС

В заложените промени е и идеята на Витанов шофьорските книжки да се отнемат за територията на целия ЕС при нарушения. 

Мерки 

Новите мерки предвиждат по-дълъг срок на любителските книжки, но се намалява за шофьорите на камиони и автобуси до пет години.

Евродепутатите също така искат задължителни здравни прегледи при издаване или подновяване на свидетелство за управление на МПС. 

БРЮКСЕЛ С РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ: Газим правилата на пътя - забраняват ни да караме в целия ЕС!

За да подкрепят единния пазар на ЕС, евродепутатите искат да въведат цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилните устройства и изцяло еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Те също така предлагат двугодишен изпитателен срок за начинаещи шофьори, които ще бъдат изправени пред по-строги санкции за опасно шофиране и строги ограничения на алкохол по време на шофиране.

Цел 

Поводът за новите мерки е постигане на целта за нулева смъртност, така че до 2050 г. да няма смъртни случаи, свързани с движението по пътищата. По данни на ЕП над 20 000 смъртни случая има по пътищата на ЕС всяка година.