0

П иенето на два литра вода на ден би трябвало да прочисти тялото, да даде енергия на организма и да помогне с умората, но днес медици предупреждават, че прекомерната хидратация може да доведе до фатални последици.

Близо 50 години след мистериозната смърт на експерта по кунг-фу Брус Лий лекарите твърдят, че до трагичния край може да се е стигнало, тъй като звездата на бойните изкуства е консумирал твърде много вода, пише DailyMail.

Холивудската знаменитост почина на 32 години през лятото на 1973 г. в Хонг Конг. Аутопсията показва, че Брус Лий е загубил живота си в следствие на мозъчен оток, а според медиците смъртта му е причинена от прием на болкоуспокояващи. В общественото пространство витаят и други спекулации като убийство и топлинен удар.

Нови изследвания показват обаче, че прекомерният прием на течности може да е причинил развитието на хипонатриемия, известна още като водна интоксикация. Хипонатриемията се развива в резултат на твърде голямо количество вода в организма, която може да причини оток на мозъка.

Лекари „удавили“ Анди Уорхол

Иконата на изкуството Анди Уорхол умира на 58 години през февруари 1987 г., след като се подлага на рутинна операция на жлъчката. След хирургическата интервенция художникът губи живота си в следствие на аритмия, докато се възстановява в болница в Ню Йорк. 30 години по-късно лекари предположиха, че до преждевременната и шокираща смърт на Уорхол е довела операцията, която се оказала много по-рискова, отколкото се е смятало първоначално.

По това време семейството на Анди Уорхол завежда дело срещу болницата, като в иска си заявява, че аритмията е причинена от интоксикация с вода. Делото е уредено в съда и семейство получава неразкрита досега сума.

През 1991 г. обаче адвокатът Блус Кларк посочва, че Уорхол е починал „на практика без надзор“, като е бил посъветван от лекарите да пие твърде много вода, добавяйки, че „течностите са го удавили“.