0

Н овоизбраният президент на Словакия Петер Пелегрини посети в болницата премиера Роберт Фицо, който беше тежко ранен при опит за убийство, и разговаря с него. Фицо „е в лошо състояние, много е уморен, състоянието му изисква тишина. Всичко ще се реши дни и часове“, каза Пелегрини пред медии. От лечебното заведение бяха по обнадеждени и казаха за Словашкото издание Standard, че шансовете за живот на министър-председателя са над 50%.

АТЕНТАТЪТ ОЧАКВАН: Фицо знаел за опита за убийство! (ВИДЕО С ИЗЯВЛЕНИЕТО МУ)

Междувременно „стрелецът“ Юрай Цинтула е изправен пред доживотен затвор. Полицията иззе колата, телефона му и претърси блока, в който живее със съпругата си. Силите за сигурност отведоха и жената, като обясниха, че е за сигурност.

Министерството на вътрешните работи на Словакия потвърди, че причината е, наред с други неща, позицията на Фицо за Украйна. Напоследък нападателят редовно се е появявал на протести, където е искало ставката на премиера и е скандирал „Слава на Украйна“. Standard пише още, че през последните години Цинтула активно симпатизира на либералното крило, а националистическите му възгледи вече са в миналото.

РАЗКРИХА ГО: Ето кой простреля словашкия премиер! (ВИДЕО)

Последните видна публични изяви на Цинтула са на антиправителствен митинг на 7 февруари 2024 г. и на 24 април 2024 г. И двете шествия са в подкрепа на Украйна и против проруската политика на Фицо.