0

Б роят на енотите, улавяни всяка година в района на Токио, се е увеличил петкратно през последното десетилетие, съобщава Киодо.

Животните нанасят все по-сериозни щети на реколтата в крайградските зони и засилват опасенията за въздействието на този инвазивен вид върху местната екосистема.

УДАРИХА ГО НА КАНИБАЛИЗЪМ: Пияни еноти ядат домашни любимци!

Всеядните животни, които могат да бъдат изтребвани, произхождат от Северна Америка. Те са се разпространили в Япония, след като бидейки домашни любимци са избягали или са били изоставени, посочва министерството на околната среда.

Известни със способността си да се адаптират към различни природни условия, енотите са се разпространили най-вече в западната част на околностите на японската метрополия, където нанасят сериозни щети на земеделските култури.

В рамките на финансовата 2022 г. са били уловени общо 1282 енота спрямо 259 през 2012 г., по данни на властите в Токио. Все повече местни власти започват да се заемат с проблема, след като през 2013 г. столицата начерта план за ликвидиране на животните.

БОН АПЕТИ: Плъх издебна дядо в тоалетната, гризна го (СНИМКА+ВИДЕО)

През 2022 г. нанесените от енотите щети на реколтата в страната възлизат на около 450 милиона йени (2 940 408 долара), като най-сериозно са пострадали овощните насаждения, зеленчуковите градини и домашните животни, според министерството на селското стопанство.

Има съобщения, че енотите похапват и застрашения токийски саламандър.

Един от токийските региони - Оме, например, осигурява капани на жителите си, които искат да се отърват от енотите, а друг - Фучу, призовава хората да съобщават на властите, ако реколтата им е повредена или животни са влизали в къщите им.

Но досега всякакви подобни мерки са се оказали неефективни, признават местните власти. "Капаните често се оказват счупени, тъй като енотите искат да живеят. Малка част биват хващани, не сме в състояние да оценим реалния брой на животните", казва местен служител, предаде БТА.