0

М ъж е хоспитализиран с тежка бактериална инфекция, след като е ухапан от плъх, който се спотайвал в тоалетната му.

76-годишният мъж посетил спешното отделение на болница в Монреал, Квебек, Канада, след като се натъкнал на плъх в тоалетната си чиния. Той се опитал да отстрани гризача, когато животинката ухапала два от пръстите му. В отделението за спешна помощ лекарите му оказали първа помощ за раните и му били инжекция против тетанус.

Около 18 дни по-късно обаче мъжът отново постъпва в болница, тъй като в продължение на няколко дни не се чувствал добре - имал треска, главоболие и болки в корема. По това време, въпреки че раните на пръстите му позаздравели, кръвното налягане на мъжа е било ниско, а сърцето му е препускало.

Първоначалните кръвни тестове показали, че бъбреците на пациента са увредени и, че в кръвта му има малък брой тромбоцити - фрагменти от клетки, които образуват съсиреци, за да предотвратят или спрат кървенето. Лекарите го приели в интензивното отделение, тъй като имал признаци на мултиорганна дисфункция и сепсис - опасно състояние, при което отговорът на инфекция и може да доведе до увреждане на тъканите, органна недостатъчност и смърт.

За да открият причината за заболяването на мъжа, лекарите взели и анализирали проби от кръвта и урината му. Те открили, че той е имал инфекциозно заболяване, наречено лептоспироза, според доклада за случая, публикуван в списанието на Канадската медицинска асоциация.

Лептоспирозата, наричана още болест на Вайл, се причинява от бактерии от рода Leptospira. В световен мащаб тя е най-разпространената инфекция, причинена от микроби, които се предават между животни и хора. Всяка година в света се регистрират повече от 1 милион случая на лептоспироза, които водят до почти 60 000 смъртни случая. 

Хората с лептоспироза най-често развиват леки симптоми, като треска, главоболие и мускулни болки, около 5 до 14 дни след заразяването. Други често срещани симптоми са повръщане, диария, болки в корема, кашлица и понякога кожен обрив. Симптомите на инфекцията често могат да бъдат объркани с тези на други заболявания, като грип (инфлуенца) и треска денга. Приблизително 10% от случаите протичат тежко и могат да доведат до мултиорганна дисфункция и смърт. След лечение с антибиотици повечето хора се възстановяват за няколко дни или седмици, а навременното лечение може да намали продължителността и тежестта на заболяването.

На мъжа в последния случай са били дадени антибиотици, както и друго лечение за справяне с увреждането на бъбреците и ниските нива на тромбоцитите. След няколко дни симптомите му се подобряват и той е изписан от интензивното отделение.

Спираловидните бактерии Leptospira обикновено заразяват хората или когато човек влезе в контакт с урината на заразени животни, или със заразена почва или вода. Често болестта се пренася от селскостопански животни, като говеда, свине или коне, но може да се разпространява и от диви животни, като еноти, а също и от домашни любимци, като кучета. Заразените животни може да не проявяват симптоми на болестта.

Бактериите Leptospira попадат в организма през нарушена кожа - например при порязване или одраскване - или през очите, носа и устата. Пиенето на замърсена вода също може да доведе до заразяване. Предаването на инфекцията от човек на човек е рядко, но възможно.

Плъховете, заразени с Leptospira, не отделят спори на бактерията в слюнката си, а само в урината си, пишат авторите на доклада за случая в доклада. Така че е възможно устата на плъха просто временно да е била замърсена с урина, съдържаща Leptospira, която след това да е попаднала в тялото на мъжа през раната, причинена от ухапването на гризача. Този начин на предаване на инфекцията е необичаен в сравнение с другите възможни пътища.

* Източник: Vesti.bg