0

Б и Би Си се извини за сгрешена прогноза за времето, в която бяха обявени ветрове със скорост над 20 000 км/ч в Лондон.

„Не се притеснявайте, хора - ураганът Милтън не е достигнал до нас тук, в Обединеното кралство! Няма нужда от паническо купуване на шперплат и свещи“, увери един от метеоролозите на телевизията, Мат Тейлър.

Техническите грешки в приложението и уебсайта за времето на Би Би Си доведоха и до това, че за централния английски град Нотингам бяха прогнозирани нощни температури от 404ºC.

В изявление на медията се поднасят извинения за „някои проблеми с данните в нашето приложение и уебсайт.“

„Съжаляваме - моля, имайте търпение“, се казва още в съобщението.

Реалната прогноза за 10 октомври беше за навлизане на по-студен въздух с превалявания в южните райони и обилни дъждове близо до източното крайбрежие.
Грешката напомня за една прогноза от 1987 г., която влиза в историята на радиото и превъръща метеоролога, участвал в нея, в национална знаменитост.

Майкъл Фиш казва на зрителите по време на предаване на 15 октомври 1987 г., че „една жена се е обадила в Би Би Си и е казала, че е чула за задаващ се ураган“.
„Е, ако гледате, не се притеснявайте, няма!“, продължава Фиш.

Няколко часа по-късно бурята, наречена „Голямата буря от 1987 г.“ - най-тежката, връхлитала Югоизточна Англия от три века насам - навлиза в региона и нанася големи щети.