0

А мерикански милиардер в сферата на луксозните имоти и изследовател на морските дълбини планират да се спуснат с подводница, за да изследват “Титаник“, съобщи Би Би Си.

Това е най-скъпата вещ от „Титаник“, продавана на търг (СНИМКИ)

Магнатът от Охайо Лари Конър и Патрик Лахи, съосновател на Triton Submarines, споделят, че искат да се спуснат с подводница на дълбочина от около 3800 м, за да видят трагичното корабокрушение през 1912 г. в Северния Атлантически океан.

ЩЕ СЕ ПОВТОРИ ЛИ ТРАГЕДИЯТА? Минен магнат строи „Титаник II“

Частната подводна индустрия беше разтърсена, след като петима души загинаха, когато малка подводница, построена от OceanGate, импплодира на път за “Титаник” миналата година.

Говорител на компанията на милиардера Лари Конър каза във вторник, че планираното спускане ще се състои само след като подводницата бъде напълно сертифициран от морска организация.

Двамата авантюристи планират да използват подводница, наречена Triton 4000/2 Abyssal Explorer. „4000“ в името се отнася за дълбочината в метри, на която плавателният апарат може безопасно да достигне.

Подводницата Titan, построена от OceanGate, бе изградена от въглеродни влакна и бе сертифицирана само за потапяне до 1300 метра дълбочина, което е много по-малко от океанското дъно, на което лежат останките на “Титаник“.

През юни 2023 г. подводницата имплодира по време на спускане до останките на “Титаник”. Главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш загина заедно с четирима други пътници: британско-пакистанския бизнесмен Шахзада Дауд, неговият 19-годишен син Сюлейман, британският бизнесмен Хамиш Хардинг и 77-годишният бивш френски военноморски водолаз Пол-Енри Наржоле.