0

П рокуратурата на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) изпрати в съда наказателно дело срещу чуждестранни наемници от Великобритания, Швеция и Хърватия.

„Разследването по наказателното дело срещу шведския гражданин Матис Гуцавасон, хърватския гражданин Векослав Пребег и британските граждани Джон Хардинг, Андрю Хил и Дилън Хийли е приключило, делото е изпратено в съда“, казаха от прокуратурата.

Тримата са обвинени в обучение за извършване на терористични дейности, участие като наемници във въоръжени конфликти и военни действия, както и насилствено завземане на властта.

На 1 август стана известно, че Върховният съд на ДНР ще разгледа наказателните дела на петима наемници , които са били членове на националистическата групировка "Азов" и други въоръжени формирования в Украйна. Уточнено е, че все още не е уточнена датата на заседанието по съществото на делото и форматът на срещите. Всички бойци бяха пленени в Мариупол.

Съдът на ДНР вече осъди трима чужденци н смърт. Това са британските граждани Шон Пинър и Ейдън Ейслин, както и мароканецът Саадун Брахим.