0

Р уският президент Владимир Путин спомена за напредък в преговорите за износ на зърнени култури от Украйна през Черно море и благодари за това на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде Франс прес. Путин е заявил това по време на среща с Ердоган в иранската столица Техеран.

"Бих искал да Ви благодаря за вашите посреднически усилия, за това, че предложихте Турция като място за преговорите, касаещи проблемите, свързани с производството на храни, проблемите с износа на зърнени култури през Черно море", е заявил Путин според изявление на Кремъл. "Благодарение на Вашето посредничество, ние постигнахме напредък. Всички въпроси не са все още уредени, наистина, но има движение и това е нещо добро", е добавил Путин.

Двамата лидери са обсъждали и сирийската криза, и проблемите в Нагорни Карабах, и теми от двустранния дневен ред, добавя ТАСС.

По темата за двустранните отношения Путин е заявил, че те се развиват и стокооборотът расте със значителни темпове.

От своя страна турският президент определи разговорите с Путин като много конструктивни, допълва ТАСС. Ердоган отбеляза и важността на поддържането на контакти на високо равнище чрез телефонни разговори между двамата президенти.  

В петък руското министерство на отбраната заяви, че в скоро време ще бъде готов финален документ,  който да позволи износа на зърно от Украйна през Черно море, припомня Франс прес. 

Турция разчита на подкрепата на Русия и на Иран в борбата с тероризма в Сирия. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на среща с президентите на Русия и на Иран Владимир Путин и Ебрахим Раиси, състояла се в Техеран, предаде Франс прес.

"Това, което ние очакваме от Русия и от Иран, е тяхната подкрепа пред тероризма", настоя той, а после спомена и основните кюрдски движения, действащи в Североизточна Сирия, на границата с Турция, където той заплашва да се намеси.

"Турция ще продължи скоро своята борба срещу терористичните организации в Сирия", допълни той. "Трябва да бъде ясно за всички, че няма място в региона за сепаратистки терористични движения и за техни съюзници. Ние ще продължим скоро нашата борба срещу терористичните организации", предупреди той.

На срещата Путин пък изрази безпокойството от ситуацията в териториите, които не са под контрола на сирийските власти и предложи на колегите си от Иран и Турция да предприемат допълнителни стъпки за стабилизирането на положението в тези зони, предаде ТАСС.

Той добави, че от тези райони излизат истински заплахи като престъпност, екстремизъм и сепаратизъм и допълни, че в голяма степен за това способства "деструктивната линия на западните страни, начело със САЩ, които използват голям арсенал от средства".

Путин предложи следващата среща за Сирия между тримата президенти да се състои в Русия. Той определи тристранното сътрудничество по сирийския въпрос като резултатно.