0

Р уският президент Владимир Путин пристигна в Иран за среща на върха с иранския президент Ибрахим Раиси и турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган за сирийския конфликт, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс и БТА.

Трите страни си сътрудничат за намаляване на насилието в Сирия, въпреки че се на различна страна в конфликта. Русия и Иран са най-големите поддръжници на сирийския президент Башар Асад, а Турция подкрепя бунтовниците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще предприеме нова операция в Северна Сирия, но Техеран и Москва се обявиха против. В Техеран Путин и Ердоган ще имат двустранна среща, на която ще обсъдят въпроса с износа на украинско зърно през Черно море.

Това е първото посещение на руския лидер извън бившето съветско пространство, откакто Москва нахлу в Украйна.

Очертаващата се опасност от формиране на израелско-арабски блок в Близкия изток под егидата на САЩ може да промени баланса на силите в Близкия изток в ущърб на Иран. Това накара аятоласите в Иран да укрепят стратегическите отношения на Техеран с Кремъл. "Предвид динамиката в геополитическите отношения след избухването на войната в Украйна управляващият елит в Иран се опитва да си осигури подкрепата на Москва в противопоставянето си с Вашингтон и регионалните съюзници на САЩ", каза пред Ройтерс пожелал анонимност високопоставен ирански представител.

Като очевиден сигнал към Запада, че Русия желае да задълбочи двустранните отношения с антизападно настроения Иран Путин ще се срещне с най-могъщата личност в Ислямската република, върховния лидер аятолах Али Хаменей, и то само броени след като президентът на САЩ Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия.

Визитата на Путин в Техеран се следи внимателно, тъй като руската инвазия в Украйна промени ситуацията на международните петролни пазари, но и с оглед на предупреждението на Вашингтон към Иран да се откаже от намерението си да достави на Русия няколкостотин дрона. Техеран отрече да продава безпилотни самолети на Москва с цел последващото им използване в Украйна.

Насърчен от високите цени на петрола заради конфликта в Украйна, Техеран залага и на това, че с подкрепата на Русия ще успее да принуди САЩ да направят отстъпки по въпроса за възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г.