0

Н ово слънчево изригване беше регистрирано на на 6 май сутринта, като учени Лабораторията за слънчева астрономия на Института за космически изследвания на Русия обяви, че подобни събития се считат за „изключително големи“ и от 2014 г., тоест за десетилетие, е имало само четири такива експлозии.

ЧАКА ЛИ НИ НОВА МАГНИТНА БУРЯ? Регистрираха поредното жестоко слънчево изригване!

От няколко дни в северното полукълбо на Слънцето се събужда регион, в който се случват експлозии. В резултат на това полярните сияния могат да се видят почти всяка някои държави по света.

Според Лабораторията по слънчева астрономия в резултат на поредица от изригвания Земята е била обвита в космическа плазма. Това представлява заплаха за превозните средства в орбита - въпреки че са въоръжени с подходяща защита. Ние също усещаме тези явления на Земята - непрекъснато възникват магнитни бури.

Учените добавят, че бурите не настъпват веднага след експлозията, а е необходимо известно време докато достигнат Земята. Според магнитометри (инструменти, които следят състоянието на магнитното поле на Земята), забележима буря се е появила точно след полунощ в понеделник.

Експерти напомнят, че Слънцето е вид променлива звезда и неговата активност варира с период от около 11,5 години (цикълът е размит). Очаква се пик на активността и повишаване на магнитните бури да настъпи през 2024-2025 г.