0

П резидентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще прекрати кандидатурата си за преизбиране, като каза, че „това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната“, съобщи BBC.

БЛИЗО ЛИ Е КРАЯТ? Написаха реч за оттеглянето на Байдън от изборите!

Това се случва четири месеца преди американците да отидат до урните и променя надпреварата за Белия дом. Решението най-вероятно е вследсвие на интензивния натиск от страна на демократите след представянето на президента на САЩ в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп в края на юни.

В писмо, публикувано в профила му в социалните медии, Байдън каза, че е било най-голямата чест в живота му да служи като президент.

СЛЕД ЛОШОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДЕБАТА: Ще се откаже ли Байдън от президентската надпревара?

„И въпреки че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, вярвам, че е в най-добрия интерес на моята партия и страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията си като президент до края на мандата си“.

Той каза в изявлението си, че ще се обърне към нацията по въпроса следващата седмица и благодари на своя вицепрезидент Камала Харис, определяйки я като „изключителен партньор“.

Това е първият път, в който президент на САЩ се отказва от преизбиране от десетилетия. Линдън Джонсън реши да не се кандидатира за втори пълен мандат през 1968 година.

Байдън не е способен да бъде президент, написа Доналд Тръмп в платформата си "Truth Social", минути след като Байдън обяви решението си да се оттегли от президентската надпревара.

"Изкривеният Джо Байдън не беше годен да се кандидатира за президент и със сигурност не е годен да служи – и никога не е бил. Той постигна позицията на президент само чрез лъжи и фалшиви новини. Всички около него, включително неговият доктор и медиите, знаеха, че той не е способен да бъде президент и той не беше", пише Тръмп.