0

Г лавните летища на сирийската столица Дамаск и най-многолюдния град в страната - Алепо са извадени от строя след израелски въздушни удари, информира БНР, цитирайки Ройтерс и сирийската официална информационна агенция САНА.

За атаките по-рано в четвъртък съобщава държавната телевизия на Сирия, без да даде подробности. В отговор на нападенията, сирийската противовъздушна отбрана се е задействала.

Израел до момента не е коментирал тези съобщения. Той обаче нанесе стотици въздушни удари в Сирия след началото на гражданската война в съседната държава през 2011 г, припомня БНР.

Днешните атаки бяха извършени ден преди посещението на иранския министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан в Сирия.

Анализаторът Мохамед Халаф пред "Телеграф": Газа няма да стане държава

И телевизионният канал AlMayadeen съобщава за ударите над двете летища, като подчерта, че сирийската противовъздушна отбрана е успяла да отблъсне атаката. Пистите обаче са повредени..

Самолет, пътуващ от Иран за Сирия е бил принуден да се върне, заради невъзможност да кацне в страната.

Според коментари в социалната мрежа, няма абсолютно никакви полети нито навън, нито за двата сирийски града: "Няма полети никъде близо до Алепо, нито навътре, нито навън. Нищо около Дамаск, освен дубайски, който се насочват към Дамаск, но изглежда се отклоняват към Латакия (б.ред:главно пристанище на Сирия.)

Видеозапис с дим, за който се твърди, че е от зоната на нападението, беше публикуван в социалните мрежи.

Други ползватели на мрежата обаче твърдят, че тези кадри не са точно от атаките на Израел в четвъртък, а са от Телеграм канала на "Хамас", публикувани на 9 октомври 2023 година.