0

С АЩ започнаха да нанасят въздушни удари срещу подкрепяни от Иран групировки в Сирия и Ирак. Нападението е след атака с дрон срещу военна база в Йордания, извършена от подкрепяни от Иран бойци. При нея загинаха трима американски войници.

Американските военни твърдят, че ударените обекти са включвали командни и контролни операционни центрове, разузнавателни центрове, складове за ракети и безпилотни летателни апарати, както и съоръжения за логистика и снабдяване с боеприпаси.

От началото на конфликта между Израел и Газа през октомври миналата година американските войници в региона многократно ставаха обект на нападения в Ирак и Сирия от страна на подкрепяни от Иран групировки, но за първи път американски войници са убити при атака в региона.

Четирима американски високопоставени служители заявиха пред агенция „Ройтерс”, че разузнаването на САЩ смята, че дронът, използван за нападението срещу базата в Йордания, е произведен от Иран.

Тримата загинали войници са 46-годишният военнослужещ от резерва Уилям Ривърс, Кенеди Сандърс и Бреона Мофет, които са на 20 години. При атаката бяха ранени най-малко 41 други. Вчера Белият дом обеща, че ще направи всичко необходимо, за да защити войниците, а президентът Джо Байдън изрично подчерта, че не търси война с Иран.

Централното командване на САЩ потвърди, че са поразени повече от 85 цели на силите "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран и свързаните с тях бунтовнически групировки. В операцията са участвали голям брой самолети, включително бомбардировачи с далечен обсег на действие, излетели от Съединените щати. Използвани са повече от 125 прецизни боеприпаса.

Сирийските държавни медии писаха в петък, че "американската агресия" срещу обекти в пустинните райони на Сирия и на границата между Сирия и Ирак е довела до редица жертви и ранени. Това стана само няколко часа след като Байдън и ръководителите на Пентагона присъстваха на връщането във военновъздушната база "Дувър" в Делауеър на тленните останки на тримата американски войници, убити при нападението в Йордания.

Администрацията на Байдън даде сигнал, че през следващите дни може да има допълнителни действия. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви в четвъртък, че отговорът на САЩ ще бъде "многостепенен". "Имаме възможност да реагираме многократно, в зависимост от ситуацията", каза той на пресконференция в Пентагона. "Те разполагат с много възможности, но ние имаме много повече", добави Остин, визирайки подкрепяните от Иран милиции.

Анализатори смятат, че ударите вероятно ще бъдат по-силни и по-мащабни от предишните атаки срещу подкрепяните от Иран милиции през последните няколко седмици, които бяха насочени предимно към складове за оръжие или съоръжения за обучение. Администрацията на президента Байдън обаче се опитва да се справи с проблема. Тя иска да възпре и спре по-нататъшните атаки, но да избегне разразяването на пълномащабен конфликт с Иран в региона, който вече е разтърсен от продължаващата война между Израел и „Хамас” в Газа.