0

Н овият пакет от санкции срещу Русия, който се разработва от Европейската комисия, основната точка на който ще бъде ембарго върху закупуването на руско злато, няма да важи за бижутата, съобщава европейското издание на „Politico“ , позовавайки се на проект за ембаргото.

Според изданието в проектосанкциите, които все още трябва да бъдат одобрени от всички страни в ЕС, се казва: „Ще бъде забранено закупуването, вносът или трансферът, пряко или не, на златните продукти, ако се изнасят от Русия или ако Русия ги изнася за ЕС през трета страна." В приложението, цитирано от изданието, са изброени прахообразно злато, необработено злато, златни заготовки, златен скрап и монети. „Politico” обаче смята, че изключването на бижутата оставя значителни вратички за заобикаляне на санкциите.

На 15 юли Европейската комисия предложи седми пакет от санкции срещу Москва, включително ембарго върху покупките на руско злато. Те също така включват засилване на контрола върху износа на военни продукти, технологии, разширяване на черния списък на лица и организации. Сега това решение трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.