0

У правата на Париж иска да забрани наемането на електрически тротинетки за жителите и гостите на френската столица. Предвид чувствителността на въпроса властите възнамеряват да проведат референдум, заяви кметът на града Ан Идалго.

Градоначалничката заяви, че иска да забрани безконтролното отдаване под наем на електрически скутери в града. Но демокрацията си е демокрация и в началото на април хората в Париж ще трябва да направят избор на референдум.

„В гласуването, което ще е на 2 април, ще задам въпрос на парижани, за да разбера какво искат. Те ще трябва да отговорят на един прост въпрос: трябва ли тротинетките да се оставят безплатно? Според мен това трябва да бъде спряно“, каза Идалго.

Кметът смята, че движението по улиците на френската столица е станало твърде хаотично, след като към колите и велосипедите бяха добавени огромен брой мотопеди и електрически тротинетки.

Освен това до началото на лятото парижките власти възнамеряват да разработят нов пътен кодекс, който да регулира поведението на собствениците на тротинетки и велосипеди по улиците на града.