0

Е дин от най-възрастните жирафи, обгрижвани от хората, почина в зоопарк в американския щат Тексас на 31-годишна възраст, съобщи АП.

Женската на име Туига бе открита мъртва в събота в зоологическата градина „Елън Траут“ в град Лъфкин, каза директорът на зоопарка Гордън Хенли. Туига щеше да навърши 32 години на 1 октомври. Животното се ражда в зоопарка в Лос Анджелис, след което прекарва известно време в щата Уисконсин, преди да се присъедини към „Елън Траут“ през юни 2008 г.

„Тя правеше компания и предлагаше другарство на новите ни жирафи, когато те идваха тук, и ги насочваше по някакъв начин“, разказа Хенли.

Туига беше масайски жираф. По думите на Хенли продължителността на живота на този вид обикновено е около 25 години.

Хенли обясни, че от време на време Туига е ходела с леко накуцване, но е била обгрижвана добре от персонала на зоопарка и от ветеринарния лекар.

„Имайки предвид възрастта й, знаехме, че вероятно не й остава още много време. Това обаче не ни утеши ни най-малко, когато се случи“, добави Хенли.

През 2017 г. жираф на име Урсула почина на 32-годишна възраст в щата Оклахома. През 2021 г. пък друг жираф на име Мутанги почина на 31 години в зоопарк в Австралия, събщи БТА.