0

З еметресение с магнитуд 6,5 удари крайбрежието на индонезийския остров Ява в събота, съобщи Агенцията по метеорология, климатология и геофизика на страната.

Земетресението беше усетено в столицата Джакарта - където хората бяха принудени да евакуират сгради - и в близкия Бандунг. „Изкрещях на жена си и децата си да се махат от къщата“, каза Иман Криснаван, 47-годишен жител на Бандунг, пред AFP. Няма опасност от цунами, дълбочината на труса е 68,3 километра.

Индонезия е държава, в която често има земетресения поради позицията си в тихоокеанския „огнен пръстен“, дъга от интензивна сеизмична активност, където се сблъскват тектонични плочи, която се простира от Япония през Югоизточна Азия и през тихоокеанския басейн. Земетресение с магнитуд 6,2, което разтърси остров Сулавеси през януари 2021 г., уби повече от 100 души и остави хиляди без дом. През 2018 г. земетресение с магнитуд 7,5 и последвалото цунами в Палу на Сулавеси уби повече от 2200 души. А през 2004 г. земетресение с магнитуд 9,1 удари провинция Ачех, причинявайки цунами и убивайки повече от 170 000 души в Индонезия.