0

Ж ертвите са над 800 – сред тях старци, жени и деца. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA посланикът на Израел в България н. пр. Йоси Леви Сфари. „Всеки гражданин на Израел, който е бил близо до терористите, е бил отвлечен или убит”, допълни дипломатът.

УЖСЯВАЩ ТЕРОР: Над 100 заложници отведени в Газа

„Не говорим за човешки същества. Това са зверове, които правят неща, които демократичните общества не могат да си представят”, каза още н. пр. Йоси Леви Сфари.„Израел прави много усилия да подобри икономическото състояние на ивицата Газа. Смятахме, че ако икономическата ситуация в Газа се подобри, ще се подобрят и отношенията. Очевидно тази жестокост е планирана”, подчерта посланикът.

ЖЕРТВИ НА ВОЙНАТА: 700 са загинали в Израел след нападенията на "Хамас"

Той категорично заяви, че Израел няма никакво намерение да превзема Газа. „От години „Хамас” са тези, които контролират Газа”, допълни н. пр. Йоси Леви Сфари. Според него подобна атака не може да бъде осъществена без подкрепата на трета страна. 3700 ракети са изстреляни към Израел през последните два дни, посочи дипломатът и допълни, че страната е била изненадана.

„Хамас” няма уважение към човешките същества. Това е джихад. Готови са да нападат и други места”, твърди посланикът на Израел у нас. Той подчерта, че не става въпрос за война между две армии, а за такава с терористична организация. По думите му там няма морал. Дипломатът благодари на страната ни за помощта, която оказа на израелския народ.

„САЩ ни подкрепят с каквото имаме нужда – информация, военна помощ. Имаме координация с американците, те са нашите най-добри съюзници”, подчерта  н. пр. Йоси Леви Сфари.