0

К овчегът на покойната британска кралица Елизабет Втора ще бъде откаран днес от шотландската кралска резиденция "Балморал" в Единбург, предадоха Прес асосиейшън и ДПА. Вчера стана ясно, че погребението в Лондон ще бъде на 19 септември.

Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в "Балморал", за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата. 

Дъбовият ковчег ще бъде положен в катафалка и ще пътува шест часа до двореца "Холирудхаус" в Единбург.  Ковчегът ще бъде съпроводен от дъщеря ѝ - принцеса Ан. За да могат повече британци да се сбогуват с кралицата, тленните ѝ останки ще останат в Единбург до утре следобед. След това със самолет на кралските военновъздушни сили ще бъдат транспортирани до базата Нортхолт, предаде БНТ.

Крал Чарлз Трети, който вчера бе официално обявен за новия монарх на Обединеното кралство, и кралицата консорт Камила ще посрещнат ковчега в Бъкингамския дворец, след което той ще бъде изложен за четири дни в Уестминстърското абатство.

В идните дни крал Чарлз Трети ще посети Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Премиерът Лиз Тръс ще придружава краля на траурните церемонии, уточни говорител на "Даунинг стрийт". Същевременно крал Чарлз Трети беше обявен и за държавен глава на Канада, Австралия и Нова Зеландия.