0

С амо по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго критото място в параклис на Медичите във Флоренция, където някои експерти приписват на Микеланджело рисунки с въглен по стените, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Тайната стая - миниатюрно пространство с размери 10 на 3 метра, е открита през 1975 г., когато служители търсят нов изход от параклиса заради увеличаващия се брой на посетителите. Тя се намира в музеен комплекс, посветен на династията на Медичите.

Тогавашният му директор Паоло Дал Поджето "твърдо вярваше, че те са дело на Микеланджело", казва настоящият ръководител Паола Д'Агостино. Последва ожесточен дебат, който продължава и до днес.

"Главните изследователи на рисунките на Микеланджело отхвърлиха" това при откриването преди 50 години, каза тя. "Други имаха по-умерено мнение, в смисъл, че трудно допускаха, че някои от тях могат да са дело на Микеланджело, а други - на негови последователи. Така че дебатът продължава".

До 1955 г. помещението е използвано за складиране на въглища, а след това е запечатано и забравено за десетилетия. Самите рисунки са открити под два пласта мазилка.

Според теорията на Дал Поджето Микеланджело се е скрил в малкото пространство от "гнева на папа Климент Седми" за това, че е подкрепил просъществувалата кратко република, свалила Медичите, и е скицирал етюди за някои от проектите си, припомня Асошиейтед прес.

През по-голямата част от последните 50 години достъпът до стаята е бил строго ограничен.

Длъжностните лица решиха да отворят помещението за ограничен брой посетители и ще редуват излагането на LED светлини с продължителни периоди на тъмнина, за да защитят произведенията.

От 15 ноември всяка седмица до сто посетители ще получават достъп с предварителна резервация. По четирима души ще могат да влизат наведнъж и ще остават максимум 15 минути в пространството.