0

М акедонският портал "Трибуна" разпространи видео от подпалването на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, предаде БГНЕС.

Опожаряването на входната врата бе извършено от певеца Ламбе Алабаковски в ранните часове на 4-ти юни. От кадрите ясно се вижда как Алабаковски пристига с велосипед и след това изсипва запалителна течност пред входа на клуба.

От видеото става ясно, че самият той е леко пострадал при опожаряването. Няколко дни след извършването на престъплението той се предаде на полицията в града, където неговият брат работи на ръководна длъжност. Ламбе Алабаковски бе задържан само за няколко дни и след това бе пуснат на свобода. По време на антиевропейските протести в края на юни той бе сред "водещите звезди". По време на един от протестите той се качи на сцената и подпали договорите с България и Гърция.

За разлика от извършилият престъплението Алабаковски, ръководителите на Българския културен клуб "Иван Михайлов" си спечелиха нови главоболия, след като сами отстраниха щетите: В края на миналата седмица Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация направи обиск на клуба. В писмото си от Комисията дори заплашиха ръководството на клуба, че ще извърши преглед на документацията и на помещенията и че ще прибере копия от документи..

Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля през април предизвика вълна от антибългарска кампания, в която активно участва политическият елит на РСМ, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля.

Според него, събитието по откриването на този център е „било нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”.