0

К лаудия Шейнбаум, която стана преди броени дни първата жена президент на Мексико, има майка българка. И по неизвестни причини прикрива истината, че майка й е родена в България.

Това разкритие прави Андрю Силверщайн в еврейския сайт Forward след подробно генеалогическо разследване на десетки документи от Европа, Мексико, британското управление на Палестина от 40-те години на ХХ век.

УЖАС: Жестока катастрофа с кортежа на новия президент на Мексико!

ИСТОРИЧЕСКО: Жена с български корени е новият президент на Мексико!

Президентът Шейнбаум кратко казва, че дядо й и баба й по майчина линия са избягали от Холокоста в Европа. От България. Обвинявана, включително от предишния президент Висенте Фокс, че е еврейка и чужденка, иронизирана за странната й фамилия в една католическа страна, Клаудия заявява, че е „100% мексиканка, горда дъщеря на мексикански родители“.

Въпроси

Според Андрю Силверщайн обаче изобщо не е така. Дали погрешно представят историята си, или не знаят подробностите, пита той в статията си. Според разследването му семейството на майка й Ани Пардо бяга от България чак през ноември 1944 г., когато Ани е на 4 години, а не преди да се роди – през 1939 г., каквато е официалната версия. Семейството идва в Мексико през 1946 г. след серия от перипетии, сред които пътуване пеша от България до Палестина, тогава под британско управление. В телефонен разговор със Силверщайн Ани Пардо (84), известна биоложка, отрича. Твърди, че пътуването на родителите й до Мексико е, преди тя да се роди.

Но нейният чичо, Енрике Семо (94), изтъкнат мексикански историк, потвърждава, че бабата на президента, неговата сестра Мати Магдалена, прекарва войната в България и след това една година в Палестина. Попитан от автора как твърди, че Ани е родена в Мексико, след като семейството тогава е било в България, бързо приключва разговора.

Президентската майка фигурира като произхождаща от България с името си, изписани на иврит, в списък с бежанци от 24 ноември 1944 г., които пресичат границата между Ливан и Палестина.

Историята на мексиканското президентско семейство не е изключение – стотици евреи, пристигнали в Мексико заради Холокоста, подправят всичките си документи, за да се превърнат в мексиканци и да не страдат от бюрократични трудности и да не бъдат стигматизирани.

Миграционният фиш на президентския дядо Хосе Пардо.

 Миграционният фиш на президентския дядо Хосе Пардо.
Forward

Родени във Фердинанд и в София

И четиримата прародители на Клаудия по майчина линия са български евреи сефарати, говорещи у дома старинния език ладино. Проучванията на Силверщайн показват различни съдби на техните потомци из Европа и САЩ, докато се спасяват от Холокоста в Латинска Америка. Според брачното свидетелство на Мати Магдалена, баба на днешния президент, с дядо й Хосе, той е роден през 1912 г. в българския град Фердинанд (днес Монтана), а тя самата - в София през 1923 г.