0

П резидентът на САЩ Джо Байдън похвали американските сили, че са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, и обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака на Техеран, предаде АП.

СЛЕД ИРАНСКАТА АТАКА: Армията на Израел - в пълна бойна готовност!

В условията на най-голямото засилване на регионално напрежение от началото на войната между Израел и "Хамас" преди шест месеца, Байдън обеща, че американската подкрепа за защитата на Израел срещу атаките на Иран и неговите проксита е "желязна". Това бе първият път, в който Иран нанесе директна военна атака срещу Израел, рискувайки да предизвика по-широк регионален конфликт.

САЩ и Израел се подготвяха за нападение в продължение на дни, след като Иран заяви, че ще отвърне на предполагаемия израелски удар този месец по сградата на иранското консулство в Сирия, при който загинаха 12 души, включително двама висши ирански генерали от елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

ИЗВЪНРЕДНО! Иран нападна Израел! (ВИДЕО)

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ескадрени миноносци за подсилване на противоракетна отбрана в региона през изминалата седмица", се казва в изявление на Байдън. "Благодарение на това и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", добави президентът.

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом, като се върна във Вашингтон минути преди израелски официални лица да потвърдят, че са засекли безпилотни летателни апарати, изстреляни от Иран. 

Преди да разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, той свика заседание на Съвета за национална сигурност в Ситуационната зала на Белия дом, за да обсъди развоя на ситуацията, съобщи Белият дом.

СЛЕД КАТО ИРАН НАПАДНА ИЗРАЕЛ: Няколко полета от летище София за Близкия изток са отменени!

"Казах му, че Израел демонстрира забележителна способност да се защити и да победи дори безпрецедентни атаки - изпращайки ясно послание на враговете си, че те не могат ефективно да заплашват сигурността на Израел", каза Байдън.

Байдън добави, че ще свика среща на Г-7, "за да координира единен дипломатически отговор на наглото нападение на Иран".