0

В една ядрена война не може да има победители и такъв конфликт не бива да започва. Това заяви руският президент Владимир Путин в изявление, разпространено от Кремъл в понеделник, предаде Ройтерс. 

„Като страна по Договора за неразпространение на ядреното оръжие и един от неговите депозитари, Русия последователно спазва буквата и духа на Договора”, заяви държавният глава в писмо до участниците в конференция по договора в Ню Йорк.

„Изхождаме от факта, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не бива да се разпалва, и се обявяваме за равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност”, гласи позицията на руския президент.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън влезе в задочен сблъсък с руския си колега, като позицията му коренно се разминава с неговата. Той ппризова Русия и Китай да започнат преговори за контрол над ядрените оръжия, като заяви, че Москва е длъжна да прояви отговорност след нахлуването си в Украйна. В изявление американският лидер каза, че администрацията му е готова бързо да договори замяна на Новия СТАРТ - договорът за ограничаване на междуконтиненталните ядрени сили на САЩ и Русия, който изтича през 2026 г.

„Русия трябва да покаже, че е готова да възобнови работата по контрола на ядрените оръжия”, заяви американският държавен глава и допълни: „Но преговорите изискват желаещ партньор, който действа добросъвестно. А бруталната и непровокирана агресия на Русия в Украйна разруши мира в Европа и представлява атака срещу основните принципи на международния ред”.

Обръщайки се към Китай, който укрепва много по-малкия си ядрен арсенал, Байдън заяви, че комунистическата държава е длъжна като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да участва в преговори, които ще намалят риска от погрешни изчисления и ще се справят с дестабилизиращата военна динамика.

„Няма полза за нито една от нашите нации, нито за света, да се противопоставяме на съществения ангажимент за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия”, категоричен е Байдън. Той заяви, че ядрените свръхдържави Русия и Съединените щати имат отговорността да задават тон, като гарантират жизнеспособността на знаковия Договор за неразпространение на ядреното оръжие или ДНЯО, който има за цел да предотврати разпространението на технологии за ядрени оръжия по света, съобщи АФП.

По-рано стана ясно, че визитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван може все пак да се осъществи, което отново предизвика изостряне на напрежението между островната страната и Китай.