0

В изитата на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван може все пак да се осъществи, което отново предизвика изостряне на напрежението между островната страната и Китай.

Няколко тайвански медии твърдят, че Пелоси, която е на азиатска обиколка ще пристигне в Тайпе във вторник вечерта. Визитата й се предполагаше, че е отменена, след като Пекин заплаши с военен отговор, ако председателката стъпи на острова. Китай приема този акт за вмешателство във вътрешните работи на страната.

За евентуалната визита на Пелоси в Тайван съобщи и репортерът на „Washington Post” Джош Рогин, който, посочи в туит, че Пелоси може да посети острова след срещите си в Малайзия. Това най-вероятно ще се случи „на 2-ри август вчерта или на 3-ти сутринта", смята той.

Китайските власти веднага отговориха на слуховете, като отново заявиха, че ще използват военна сила, ако Пелоси стъпи в Тайван. "Ако Пелоси посети Тайван, това ще бъде груба намеса във вътрешната политика на Китай и ще доведе до много сериозни последствия. Китайската народноосвободителна армия няма да седи със скръстени ръце. Китай определено ще предприеме решителни и ефективни контрамерки“, говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян.

Междувременно се появи информация, че САЩ изпращат самолети и самолетоносачи, разположени в региона, по-близо до Тайван заради възможното пристигане на председателя на Камарата на представителите на САЩ на острова, съобщи японският в. Nikkei.

Министеството на отбраната на Тайпе пък оповести, че четири самолета на военновъздушните сили на Китайската народноосвободителна армия навлязоха в идентификационната зона на въздушната отбрана на Тайван. Твърди се, че в маневрите са участвали четири изтребителя J-16. Те са обиколили водите югозападно от острова. Тайванските военни отговорили с радиопредупреждения и разгръщане на противовъздушни ракетни системи.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на КНР, подкрепена от повечето страни, островът се счита за една от китайските провинции.