0

Л етищата в Германия са в колапс, след като служителите по сигурността излязоха в четвъртък на стачка за по-високи заплати.

Наземният екипаж на Lufthansa също е в стачна готовност и е „много вероятно“ през следващите седмици, също да се влеят в редиците на протестиращите, информират западните медии.

Според оценките на летищната асоциация ADV около 1100 полета са отменени или забавени заради стачката, която засегна около 200 000 пътници, съобщава германският Spiegel.

Германският профсъюз Verdi призова работниците да стачкуват на 11 летища - Берлин, Франкфурт, Кьолн, Дюселдорф, Хамбург, Щутгарт, Лайпциг, Хановер, Дрезден, Бремен и Ерфурт.

Преди началото на стачката бяха отменени всички заминавания за четвъртък от Берлин, Хамбург и Щутгарт. Около четири пети от редовните полети са отменени в Кьолн и една трета в Дюселдорф.

Във Франкфурт операторът на най-натовареното летище в Германия обяви, че контролно-пропускателните пунктове извън транзитната зона ще бъдат затворени и посъветва пътниците да не идват на летището.

Въпреки това, според АП, има връзки за трансфер на пътници и авиокомпанията Lufthansa планира да изпълнява повечето от своите редовни полети, включително междуконтинентални полети.

Летището в Дюселдорф  обаче трябваше да отмени само една трета от полетите си (63), след като охранителната компания там предложи на работниците „бонус за прекъсване на стачката“ от 200 евро, за да се върнат на работа. Останалите заминавания за деня (81) не са засегнати.

Летищата в южната провинция Бавария - като Мюнхен и Нюрнберг - не са засегнати от стачните действия, тъй като техните служители по сигурността се считат за служители в обществения сектор и имат различни договори.

На най-голямото летище в Германия,  Франкфурт  са отменени 310 от 1120 планирани връзки, само някои свързващи полети са осъществени. Транзитните пътници са предупредени, че могат също да се сблъскат със „сериозни прекъсвания и закъснения“.

„Стачката ще причини големи смущения и отмяна на полети през целия ден“, По-специално контролно-пропускателните пунктове за сигурност извън транзитната зона ще останат затворени“, казва летищният оператор Fraport на уебсайта си.

Той предложи на пътниците, заминаващи от Франкфурт, да избягват летището в четвъртък и да се свържат със своите авиооператори.

По данни на репортер на Дойче веле DW пътниците са изглеждали „доста разочаровани и недоволни“ , а някои направо са крещели ругатни.

Шефът на ADV Ралф Бейзел протестира пък, че стачката в четвъртък ще накара летищните оператори да пострадат, въпреки че не са страна в спора за заплатите.