0

А таката на „Хамас“ срещу Израел била организирана от сенчеста фигура, която е преживяла седем опита за убийство и е наречена Новият Осама бин Ладен, пишат световните медии.

Името му е Мохамед Дейф и е главният мозък зад ударите на групировката срещу Израел.

ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ: Стотици са убитите и ранените след нападението на "Хамас" (ВИДЕО)

Опитите да бъде убит 58-годишният мъж са отнели и двете му ръце, краката и едно око, оставяйки го постоянно прикован към инвалидна количка.

Той оцелява, като се крие в мрежата от подземни тунели в Газа - в чието планиране е помогнал, или се мести в нови безопасни къщи всяка вечер.

Има само една-две негови снимки.

Роден в бежански лагер, той дори променя името си на Дейф - което означава "Гостът" на арабски - за да отрази постоянното си преместване от къща на къща.

Мохамед Дейф е роден като Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри в Газа през 1965 г.

Като командир на бригадите "Ал-Касам", военното крило на "Хамас" , той пусна запис, докато неговите бойци нахлуват в Израел, за да убиват или отвличат мъже, жени и деца.

Дейф призова палестинците да „изгонят окупаторите и да разрушат стените“, като апелира последователи в други страни да се присъединят към битката, предизвиквайки страхове от многонационален бунт.

Мхаймар Абусада, професор по политика в университета Ал-Азхар в Газа, казва, че ще бъде „като бог за младите“ след нападението.

Той добавя: „Той е точно като Бин Ладен . Това е архиубиец”.