1

О ткъде идват все по-злостните постове на бившия премиер Дмитрий Медведев? Може би негодува заради русофобските настроения сред партньорите от миналото. А, може би просто заради факта, че е пристигнала нова пратка класно вино от Италия, иронично предполагат журналисти от “The Insider”.

Разследване установи любопитно съответствие между датите, в който Медведев публикува най-горещите си обиди и попръжни, и часовете на доставка на вина от точно определено имение в Тоскана, което според някои активисти му принадлежи. 

През 2017 г. Фондацията за борба с корупцията, създадена от Алексей Навални, твърди, че е идентифицирала връзка между тогавашния премиер Дмитрий Медведев и тосканската винарна “Fattoria della Aiola”. По време на разследването на фондацията винарната е била регистрирана на името на кипърската компания Furcina Ltd., собственост на Иля Елисеев, състудент и близък приятел на Медведев. Сега нови факти сочат, че част от акциите принадлежат директно на Елисеев, който е обект на санкции в САЩ, Великобритания, Канада и Украйна, но не и в Европейския съюз. По последни данни избата продължава да изнася вина за руския пазар, пише италианският вестник La Repubblica. 

От началото на специалната военна операция изказванията на експремиера постепенно губят мярката на добрия тон, дотолкова че много от тях се оказват неуместни. От март 2022 г. той лично управлява канал в Telegram, който вече има над един милион и двеста хиляди абонати. 

Екипът от журналисти на “The Insider” обаче забеляза странно съвпадение между ритъма на обидите на бившия президент и датите на пристигане в Русия на пратките с вино, произведено в имението на приятелите му в Тоскана.

Според търговската база данни ImportGenius на 17 юни 2022 г. товар с вино от Fattoria della Aiola е бил доставен от латвийска логистична компания на руската Rue de Vin Llc, контролирана от фонда Sotsgosproekt чрез посредничеството на Skalistij Bereg.

Само два дни след пристигането на виното от Италия Медведев пуска публикация в Telegram, в която заявява, че Европейският съюз може да изчезне, преди Украйна да успее да се присъедини, точно както СССР се разпадна. Освен това Медведев нарече „леля“ председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, което е пренебрежително, когато става дума за непознати.

През октомври 2022 г. нова партида вино Fattoria della Aiola премина руската граница, този път чрез голям вносител, специализиран в спиртни напитки. Любопитно е, отбелязват журналистите от The Insider, че митническото освобождаване скоро е последвано от нов пост от Медведев, този път посветен на плановете на Израел да доставя оръжия на Киев, стъпка според него, която вероятно ще разруши двустранните отношения: „Ако им достави оръжие, тогава е време Израел да обяви Бандера и Шухевич за свои герои..."

През януари 2023 г. още вино от избата, свързана с приятелите на Медведев, достигна Русия няколко дни преди нов остър пост в Telegram, в който бившият президент определи Варшава, Вилнюс и Киев като „Трима нещастници“, страдащи от „имперски амбиции и фантомни болки”.

Наличността в избите на бившия президент обаче не се ограничава само до вината на тосканското имение. През юли 2023 г. гореспоменатата Rue de Vin внесе вина от други италиански производители. Пристигането на новата пратка съвпадна с поста, в който Медведев определи ядрения апокалипсис като „не само възможен, но и напълно вероятен". Ако теориите на журналистите от “The Insider” се окажат верни, бившият президент може да ни залее с нови скандални изказвания, тъй като е собственик на винарна в Краснодарския край, която произвежда 150 хиляди бутилки годишно.