0

П редседателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси напусна Тайван, но остави след себе си безпрецедентни по мащаб военни учение, които Китай за почна около Тайван, като практически обгради острова от всички страни.

Един от най-големите китайски вестници “Global Times” описа изпитанията като „подготовка към операция за обединение на Тайван и Китай“. Учението ще изпробва възможностите на китайската народна освободителна армия по море въздух и суша. Тренировките ще бъдат използвани Стелт изтребител J-20, бомбардировач H-6K, изтребител J-11, разрушител тип 052D, корвета тип 056A и балистична ракета с малък обсег DF-11. Китайските военни ще се доближат на 20 километра от Тайван с цел да покажат на света абсолютното си надмощие над острова.

Според „Global Times” ученията са безпрецедентни, защото се очаква конвенционални ракети да прелетят над остров Тайван за първи път. Китайската армия също така ще проведе важни военни учения и тренировъчни дейности, включително тренировки с бойни стрелби в шест големи морски зони и тяхното въздушно пространство около остров Тайван, на север, североизток, изток, юг, югозапад и северозапад.

Китайският военен експерт Сонг Чжунпин каза пред „Global Times“, че „на учението трябва да се разглежда като на репетиция на военен план. В случай на бъдещ военен конфликт е вероятно оперативните планове, които се репетират в момента, да бъдат директно превърнати в бойни операции“.