0

Н овото правителство в Скопие е готово да извърши промени в Конституцията и да впише българите в нея, но с клауза, че тази промяна ще влезе в сила в деня на членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това заяви в неделя северномакедонският външен министър Тимчо Муцунски на форум в Дубровник, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че "много пъти македонците са били свидетели на двойни стандарти от страна на европейските институции". "Въпреки това огромното мнозинство у нас са проевропейски ориентирани защото знаят, че няма по-добър път", каза Муцунски, цитиран от ХИНА.

Муцунски е и заместник-председател на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, която от седмица ръководи Северна Македония.

Според министъра чак през 2022 г. са започнали преговорите за членство в ЕС, но изведнъж се е появил ултиматум от страна на България, която е поискала РС Македония да промени Конституцията и в нея да бъдат вписани македонските българи.

"Това искане дойде много бързо и напълно неочаквано и всяка година има ново ниво - първо се говори за история, после за езика, след това за правата на малцинствата в Конституцията... ние искаме предвидимост. Искаме да сме сигурни, че това е последният двустранен въпрос, който стои пред нас", каза Муцунски.

Северномакедонският министър заяви, че новото правителство в Скопие иска да има добри отношения с България и че правителството в Скопие ще бъде фокусирана върху европейската интеграция, борбата срещу корупцията, правовия ред и икономическия напредък.