2

М осква отправя директни заплахи към България, заради плановете на местната власт в Пловдив да бъде демонтиран паметникът на "Альоша" до края на 2024 година.

НЯМА МЪРДАНЕ: Разкарват "Альоша"!

На първото пленарно заседание от пролетната сесия Държавната дума прие декларация, с която осъди инициативата.

В документа депутатите изразяват крайно възмущение и определят като „провокативно” и “цинично” предложението на членове на Общинския съвет на Пловдив от ДСБ за демонтаж.

Изявлението на камарата щяло да бъде изпратено до ООН и Парламентарната асамблея на ОССЕ, информира ТАСС.

"Властите на българския град Пловдив трябва да помнят последствията, ако решат да демонтират паметника на съветския войник-освободител „Альоша“. Това каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин на първото заседание за пролетната сесия по време на обсъждането на декларацията на камарата, осъждаща инициативата за демонтиране на паметника в Пловдив.

ПОВЛЕЧЕ КРАК: След МОЧА отлита и "Альоша"?

"Ако предприемат тази стъпка, те трябва да разберат последствията от нея. Ние никога няма да им простим това, защото това касае не нас днес живите, а тези, които загинаха и не могат да кажат дума за себе си, не могат да се защитят, но благодарение на тях днес има България”, развива тезата си Володин, заплашвайки България с последствия.

Той припомни, че България е била сред страните от хитлеристката коалиция по време на Втората световна война. „Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България“, заключи Володин.