0

В оенновъздушните сили на САЩ разпространиха запис от бордната камера на техен F-16, изпратен близо до Аляска, за да прехване руски изтребители и два бомбардировача Ту-95, съобщи АП.

ЛУДОСТ: Русия показа как унищожава Лондон с ядрен удар! (ВИДЕО)

Във видеото руският самолет идва откъм задната част на американския изтребител и прелита на сантиметри до него, извършвайки изключително опасна маневра.

Инцидентът е станал на 23 септември, когато Северноамериканското командване на аерокосмическата отбрана (NORAD) е ангажирано от серия руски нахлувания в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Аляска точно отвъд суверенното въздушно пространство на САЩ.

ПРОВАЛ: „Най-смъртоносното оръжие в света“ се взриви в Русия (СНИМКИ)

Провокацията предизвика осъждане от страна на ръководството на NORAD и един от американските сенатори на Аляска.

ТРИ ПЪТИ: Руски военен самолет навлезе във въздушното пространство на Япония!

„Поведението на един руски Су-35 беше небезопасно, непрофесионално и застраши всичко – не е това, което бихте видели в професионални военновъздушни сили“, каза генерал Грегъри Гийо, командир на NORAD и на Северното командване на САЩ. Самолетът на NORAD е изпълнил „безопасна и дисциплинирана“ процедура за прехващане на руския самолет, добави той.

NORAD

На съобщение, изпратено до руското посолство в понеделник с искане за коментар, не беше отговорено веднага.

Близкото преминаване на руския самолет идва само седмици, след като осем руски военни самолета и четири от корабите на военноморския им флот, включително две подводници, се доближиха до Аляска, докато Китай и Русия провеждаха съвместни учения.

Нито един от самолетите не е нарушил въздушното пространство на САЩ. Въпреки това, около 130 американски войници бяха изпратени заедно с мобилни ракетни установки на остров Шемя, на около 1931 километра югозападно от Анкъридж. Те бяха разположени на Алеутския остров за една седмица, преди да се върнат в базите си.

През юли руски и китайски бомбардировачи летяха заедно за първи път в международното въздушно пространство край Аляска, знак за сътрудничество, което министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че предизвиква безпокойство.