0

Р уска ракета, рекламирана като „най-смъртоносното оръжие в света“, не успя да бъде изстреляна за четвърти път, експлодирайки, докато се зареждаше с гориво на космодрума Плесецк на 800 км северно от Москва, съобщи The Telegraph.

ЛУДОСТ: Русия показа как унищожава Лондон с ядрен удар! (ВИДЕО)

Сателитните изображения показват, че ракетата “Сармат” RS-28 , способна да носи ядрено оръжие, наречена „Сатана-2“, е оставила кратер на стартовата площадка, като щетите са видими по околните пътища и сгради.

„Ракетата детонира в силоза, оставяйки огромен кратер и унищожавайки тестовия полигон“, информица канала MeNMyRC в X.

СТРОГО СЕКРЕТНО: От тук Русия може да унищожи света с ядрени ракети "Буревестник" (СНИМКА)

Четири пожарни, заснети на тестовата площадка, са „реагирали на горски пожар“, който вероятно е свързан с неуспешното изстрелване.

СЕКРЕТЕН ДОКЛАД: България е сред целите на руски ядрен удар!

„Сармат“ е ракета с течно гориво, така че този инцидент може да се е случил отделно от действителното изстрелване“, се казва в съобщението на канала.

Неуспешното изстрелване се случи седмица след като член на Съвета за сигурност на Владимир Путин предупреди, че ракета “Сармат” може да удари Европейския парламент в Страсбург за по-малко от четири минути.

„За ваша информация, времето на полета на ракетата „Сармат“ до Страсбург е три минути и 20 секунди“, каза Вячеслав Володин в отговор на гласуването на ЕС, което препоръча на Украйна да нанесе удар по Русия със западни ракети.

Кремъл отказа да коментира инцидента, но Павел Подвиг, старши изследовател в Института на ООН за изследване на разоръжаването, вярва, че ракета “Сармат” е избухнала преди тестовото изстрелване.

„Изглежда, че тестът със „Сармат“ не беше съвсем успешен, меко казано. Това е голям кратер“, каза Подвиг.

Известно е, че “Сармат” е имал само едно успешно изстрелване през април 2022 г.

Кремъл популяризира програмата “Сармат” като своя основна ядрена ракета, създавайки манипулативни видеоклипове, използвайки компютърно генерирани графики, показващи, че носи смърт на стотици хиляди хора на другия край на света в рамките на минути след изстрелването.

Владимир Путин представи ракетата през 2018 г. като заместител на по-малката оригинална „Сатана“. Оръжието имаше за цел да подкрепи обещанието му за ядрена война, ако неговите „червени линии“ бъдат прекрачени, въпреки че анализатори казаха, че тези заплахи изглеждат все по-празни.

„Това е знак, че руското производство сериозно се влошава“, каза Карл Билд, бивш шведски премиер и съпредседател на мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения.

Проектирана като "тежка" междуконтинентална ракета, “Сармат” има обсег от почти 18 хиляди километра и може да носи до 16 ядрени бойни глави.