0

77 083 минути, или 53 дни. С толкова са закъснели самолетите на летище София през юни, като времето важи само за закъсненията с над половин час.
Това сочи статистиката на летището, която „Телеграф“ изиска във връзка с повсеместното увеличаване на закъсненията на полетите в цяла Европа от около месец насам. 

Данни

Данните сочат огромен скок на закъсненията както по брой полети (23% нагоре), така и по общо време (25% нагоре). Така през юни 2023 г. 903 полета общо са закъснели над 30 минути (476 излитания и 427 кацания), докато година по-късно те вече са 1 119 (565 излитания и 554 кацания). Общото време на закъсненията през юни 2023 г. е 61 202 минути, а през юни 2024 г. скача до 77 083 минути. Дестинациите с най-големи закъснения за юни 2024 г. на кацане са Италия, Германия и Испания, а на излитане Германия, Италия и Великобритания.

Причини

През миналия месец основните причини за закъсненията са забавяния на кацащите полети, натрупани при предишни полети на същия самолет, т.е. причини с произход извън България, съобщиха за „Телеграф“ от летището. Закъсненията на кацащите полети автоматично се прехвърлят на излитащите със същия самолет. Като второстепенни причини се регистрират пренасочване, отклоняване и смяна на самолета, както и ограничен капацитет на въздушното пространство при излитане. Тези случаи обаче са малко.

Проблем

През миналата седмица две от най-големите европейски авиокомпании, първенци по брой полети от и за летище София - „Райънер“ и „Уизер“, отправиха остри критики към ситуацията в ръководството на въздушното движение из целия континент и призоваха за реформи. „Райънер“ се извини за над 60 отменени полета само за 27 и 28 юни, причинени от проблеми в работата на РВД центъра на „Евроконтрол“ в Маастрихт, Нидерландия, заради недостиг на персонал и повреда на оборудването. „През последните 3 години таксите за РВД в Европа са се повишили с рекордни нива, но нивата на персонал и обслужване продължават да намаляват“, коментира главният оперативен директор на „Райънер“ Нийл Макмеън. От „Уизер“ отчетоха над 30 000 допълнителни минути закъснение през юни спрямо същия период на миналата година. „Системата на РВД в Европа изпитва сериозни проблеми това лято“, казаха от компанията и заявиха, че ще настояват на най-високо ниво проблемите в службата „Евроконтрол“ да се решат, за да се сведат закъсненията до минимум.