0

Т айван получи от САЩ стотици палети, съдържащи неизползваемо военно оборудване и амуниции. Пратката е била подгизнала, след като месеци е престояла в американска военновъздушна база, съобщи Business Insider.

Издънката рискува да влоши репутацията на САЩ и принуди властите в Тайпе да пропилеят седмици в изсушаване и преглед на съсипаното оборудване.

Министерството на отбраната на САЩ е изпратило общо 504 палета в Тайван между ноември 2023 г. и март 2024 г. Най-малко 340 от тези палети или 2/3 от общата доставка са претърпели щети от вода.

Това включва 120 палета, съдържащи 500 мокри тактически жилетки и 3000  мухлясали бронежилетки.

Пратките са били съхранявани във военновъздушната база Травис. Без съоръжения за съхранение или защита на оборудването и амунициите, те са били изложени на лошо време, се посочва в тайвански доклад.

В доклада се казва още, че пратките съдържат 2,7 милиона патрона, произведени през 1983 г. Някои от патроните са били зле опаковани, докато други са с изтекъл срок на годност.

Според доклада американски дипломати, работещи с тайванското национално министерство на отбраната, казаха, че някои амуниции са пристигнали в отворени кутии.

Високопоставен американски служител отбеляза, че пратката не е оставила положително впечатление на висшите ръководители на Тайван.

Пратките за Тайван включват шест картечници M240B , които са били хвърлени в отворен подгизнал кашон.

Повреденото военно оборудване, изпратено на Тайван, е част от отбранителен пакет на стойност 345 милиона долара, който президентът Джо Байдън подписа през юли 2023 г.

Напрежението между Тайпе и Пекин нарасна до нови висоти след преизбирането на Демократическата прогресивна партия в Тайван, знак, че гласоподавателите продължават да подкрепят съпротивата срещу континентален Китай.