0

С еверномакедонските власти изкуствено бавят преминаването през граничните пунктове, за да саботират множеството българи, които искат да стигнат до Скопие, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев по повод 151 години от рождението на революционера, видя репортер на "Телеграф".

Десетки автомобили с българи са се струпали на ГКПП - Гюешево - Деве баир. Преминаването отнема повече от 1 час на автомобил, а проверките са драконовски. Претърсват багажниците на автомобилите главно за български знамена, плакати и книги с патриотично съдържание. Проверките са по-сериозни от обичайни за наркотици дори. Открият ли нещо, незабавно се конфискува. Местната полиция описва стриктно номера на всеки български автомобил. Цивилен пък снима с видеокамера всички пътници.

Около 10 часа българско време ГКПП Деве баир напълно спря работа. Властите от РСМ се оправдаха със срив в системата. Част от чакащите българи започнаха да се връщат. Опашката за 30 мин. достигна 1 км.

Сред чакащите избухна недоволство и се наложи македонските полицаи да направят кордон от жива сила.

На нашенците не се позволява да напускат автомобилите дори, за да удовлетворят физиологичните си нужди. Митническите служители изрично предупреждават да не се снима на граничния пункт. От другата страна на бариерата пък са командировани екипи от журналисти на няколко македонски телевизии. 

Ексклузивно за "Телеграф" от екипа на вътрешния министър Иван Демерджиев заявиха, че той ще изчака всички блокирани българи, за да поднесат заедно цветя на гроба на Гоце Делчев.

Отбелязването на годишнината от рождението на революционера първоначално бе насрочена за 13:00 часа българско време. 

Северни македонци заградиха гроба на Гоце Делчев в Скопие (ВИДЕО)

За поклонението пред Гоце Делчев: Северни македонци блокират пътя за Скопие