0

Е гипет е сертифициран като свободен от малария от Световната здравна организация (СЗО) - постижение, което ООН определи като "историческо".

„Маларията е толкова стара, колкото самата египетска цивилизация, но болестта, която е измъчвала фараоните, сега е в историята“, каза ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, предаде Би Би Си.

Египетските власти предприеха първите си усилия за премахване на смъртоносната инфекциозна болест, пренасяна от комари, от близо 100 години.

Сертифициране се предоставя, когато дадена страна докаже, че преносната верига е била прекъсната последните три години. Маларията убива най-малко 600 000 души всяка година, почти всички в Африка.

В изявление в неделя СЗО похвали "египетското правителство и народа" за усилията им да "прекратят болестта, която мъчи страната от древни времена".

В него се казва, че Египет е третата страна, която е сертифицирана в региона на Източното Средиземноморие на СЗО, след Обединените арабски емирства и Мароко.

В световен мащаб 44 държави и една територия са достигнали този крайъгълен камък.

СЗО посочи, че сертифицирането е само "началото на нова фаза", призовавайки Египет да бъде нащрек, за да запази статута си на свободна от малария.

За да получи сертификат от СЗО, дадена държава трябва да демонстрира капацитет да предотврати повторното установяване на предаване.

Агенцията на ООН за обществено здраве каза, че първите усилия за ограничаване на контакта между хора и комари в Египет са започнали през 20-те години на миналия век, когато е забранено отглеждането на ориз и селскостопанските култури в близост до домовете.

Маларията се причинява от паразит, който се разпространява чрез ухапвания от комари.

Сега на някои места се използват ваксини, но наблюдението на заболяването и избягването на ухапвания от комари са най-ефективните начини за предотвратяване на малария.