0

Р уската църква "Свети Николай" в София е затворена. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Руската федерация, съобщи NOVA.

"Старинният руски храм, който служи много години за място за молитви на руснаци и българи, сега ще бъде затворен", се казва в съобщението. От външното ведомство допълват, че отговорността за деградацията на двустранните връзки лежи изцяло върху българската страна.

СТЯГАТ КУФАРИТЕ: ДАНС експулсира висш духовник и служители на Руската църква (ВИДЕО)

Острата реакция на Руската православна църква идва след решението на ДАНС да експулсира трима нейни представители от София. Заради заплаха за националната ни сигурност контраразузнаването наложи принудителната мярка на настоятеля на подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и служител на подворието.

От Руската православна църква казват, че изгонването е неоснователно и допълват: „Това е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желание да се заличат славните страници от общата история на България и Русия”.