0

С ръбската армия е неутрализирала днес следобед в непосредствена близост до военни обекти дрон, навлязъл в сръбското въздушно пространство, информира агенция Танюг, като се позова на съобщение от министерството на отбраната.

Летателният апарат е бил свален, след като е бил засечен и проследен. Той се е движел от Копаоник към Рашка. Свален е чрез радиоелектронно заглушаване в непосредствена близост до военни обекти в гарнизона Рашка, съобщиха от министерството на отбраната.

В съответствие със заповедта на президента на Сърбия Александър Вучич, който е върховен главнокомандващ, сръбската армия предприема засилени мерки за засичане, проследяване и неутрализиране на безпилотни летателни апарати в близост до военни обекти, отбелязва Танюг. По-рано днес сръбският премиер Ана Бърнабич предупреди яростно, че ще свалят дронове.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви тази сутрин, че няколко дрона са навлезли в сръбското въздушно пространство от Косово през последните три дни на фона на повишеното напрежение между Белград и Прищина.

Правителството на Косово отрече обвинението, заявявайки, че дроновете не идват от косовска територия.

Напрежението между Прищина и Белград отново се засили заради усилията на Прищина да накара сръбското малцинство да смени със косовски старите номера на колите си отпреди 1999 г., когато Косово все още беше част от Сърбия. Този ход обаче беше посрещнат със съпротива от страна на местните сърби, които живеят в северната част на страната, припомня Ройтерс.

„Не мога да ви кажа на кого принадлежат тези дронове, но мога да кажа, че всички те са излетели от територията на Косово“, каза сръбският министър на отбраната Милош Вучевич пред телевизия РТС. Той не даде повече подробности за дроновете.

По думите на министър Вучевич президентът Александър Вучич, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Сърбия, е издал заповед за „елиминиране“ на всеки дрон, навлизащ в сръбското въздушно пространство, и е поставил сръбските сили в „повишена готовност“.

Миналата седмица под натиска на САЩ и ЕС Косово удължи преходния период за смяна на сръбските регистрационните номера с косовски, но предупреди, че ще започне да налага глоби след 21 ноември и да отнема превозни средства след 21 април 2023 г., ако автомобилите на косовските сърби останат с регистрационни табели, издадени от Белград.

Косово обяви независимост през 2008 г., но около 50 000 етнически сърби отказват да признаят косовските власти и все още се смятат за част от Сърбия. Около 3700 мироопазващи войници на НАТО остават в Косово.