0

Ф акултетът на Карловия университет в Прага, станал на 21 декември арена на въоръжено нападение с 14 жертви, извършено от 24-годишен студент, прекрати текущия зимен семестър, предаде ДПА.

Стрелецът от Прага, гръмнат от ченге! (СНИМКИ)

Всички учебни занятия са преустановени до края на семестъра, обяви Факултетът по изкуствата. Независимо от това изпитите и часовете за консултации между студенти и преподаватели ще продължат да се провеждат, но само доброволно.

При неявяване на заключителните държавни изпити през януари 2024 г. студентите няма да загубят правото си да довършат висшето си образование, уточни факултетът.

СЕРИЕН УБИЕЦ: Стрелецът от Прага ликвидирал двама души предишната седмица (ВИДЕО)

Основната му сграда, където убиецът извърши престъплението си, ще остане затворена „поне до края на януари по технически причини“.

На площад „Ян Палах“ пред Факултета по изкуствата ще се състои инициатива под надслов „Месец за факултета“, която ще включва прояви на различни организатори, а целта им ще бъде да допринесат за превъзмогването на трагедията и за връщането на академичния живот на това място. До днес по университетска дарителска сметка за подпомагане на ранените и роднините на жертвите бяха постъпили общо 49,8 милиона крони (2,23 млн. евро), дарени от около 40 000 души.

СЛЕД МАСОВОТО УБИЙСТВО: Ден на траур в Чехия

Големи парични суми събраха и други благотворителни инициативи. Осведомителната агенция ЧТК съобщи, че по данни към сряда вечер общата сума на всички набрани средства, включително на тези в университетската сметка, възлиза на 63 млн. крони, отбелязва БТА.