0

Н овината за частичната военна мобилизация в Русия предизвика протести в цялата страна. От Далечния Изток до Москва и Санкт Петербург хиляди руснаци излязоха по улиците, за да изразят недоволството си от заповедта на президента Владимир Путин да се свикат резервистите. Протестни акции бяха организирани в 38 града.

БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини днес Русия, че е "нарушила безсрамно" основополагащите принципи на Устава на ООН, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Руският му колега пък беше категоричен, че страната му няма да се поддаде на "шантаж и сплашване".

"Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава. Както и правото на украинците да съществуват като народ", каза Байдън от трибуната на Общото събрание на ООН. Той заклеймявайки руското нашествие, извършено от страна постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Осъждайки категорично инвазията, Байдън отбеляза, че докладите за руски зверства срещу мирни граждани в Украйна "би трябвало да смразят кръвта" на всички, независимо къде живеят.

Американският президент добави, че новите ядрени заплахи, отправени от руския му колега Владимир Путин срещу Европа, показват "безразсъдно пренебрежение" към отговорностите на неговата страна. Русия е подписала Договора за неразпространение на ядрени оръжия, напомни Байдън.

"Ние ще продължим да бъдем солидарни срещу руската агресия. Точка", заяви американският президент.

Според Байдън никой не е заплашвал Русия и никой освен нея не се е стремил към конфликт. Войната в Украйна е дело на един човек, подчерта той, визирайки Путин.

Русия трябва да бъде държана отговорна за всякакви военни престъпления, извършени в Украйна, изтъкна Байдън.

"Работим заедно със страните от Г-7 и държавите със сходни позиции, за да покажем, че демокрациите могат да защитават както своите граждани, така и да помогнат на останалия свят", отбеляза американският президент.

Байдън се обяви в подкрепа на голяма реформа на Съвета за сигурност на ООН. Американският президент призова за "увеличаване на броя на постоянните и непостоянните членове" на този основен орган на световната организация, така че страните от Африка, Латинска Америка и Карибите да може да бъдат представени там.

Владимир Путин пък заяви категорично, че "Русия няма да загуби суверенитета си и няма да се поддаде на "шантаж и сплашване", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Броени часове след като обяви частична мобилизация в подкрепа на руската "специална военна операция" в Украйна, той похвали руските военни, които според него се сражават, за да спасят хората в украинския регион Донбас.

Путин говори на събитие, посветено на 1160-годишнина от началото на руската държавност.

Междувремнно френският президент Еманюел Макрон призова днес международната общност "да окаже максимален натиск" върху руския му колега Владимир Путин, който по-рано днес заяви, че е готов да използва "всички средства" от своя арсенал срещу Запада, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решенията на Путин, който също така обяви частична мобилизация, "тласкат Русия към още по-голяма изолация", каза Макрон в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той поздрави Китай и Индия за наскоро направени изявления, в които призоваха за край на войната в Украйна.

"Неговото решение е лоша новина за руския народ, за младите хора, и ще засили изолацията на страната", заяви още Макрон, цитиран от Ройтерс.

В изказването си тази сутрин руският президент отправи и завоалирана заплаха за употреба на ядрени оръжия, която НАТО нарече "безрасъдно действие" на отчаяние вследствие на загубите на Русия във войната.

Макрон подчерта, че всички ядрени сили трябва действат отговорно. Той направи изказването си след среща с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси.

Близо 1200 души бяха задържани днес в Русия при протести срещу мобилизацията, каза правозащитна организация. Групата "ОВД-Инфо", занимаваща се с наблюдение на протести, е потвърдила до момента за 1176 задържани в 38 града, сочи справка на нейния сайт.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

Съгласно антипротестното законодателство в Русия неразрешените от властите демонстрации са незаконни, отбелязва Ройтерс.

Най-много хора - 490, са били задържани във втория по големи руски град - Санкт Петербург, пише "ОВД-Инфо" на сайта си. Следва столицата Москва, с 424 извършени ареста. В Екатеринбург са били задържани 40 човека, в Перм - 23, в Уфа - 22, в Челябинск - 20, а в Красноярск - 19.

 

СЛЕД МОБИЛИЗАЦИЯТА: Руснаците бягат, разпродадени са еднопосочните полети от страната